sobota 17. května 2008

Nehty barvy Tannat

Kdy: čtvrtek 15.5.2008
Co: Ochutnávka uruguayských vín rodiny Gimenez Mendez
Kde: Vinotéka v Kinského paláci, Praha
Kolik vzorků: 6
Ve čtvrtek jsme byli zástupci dovozce vín z Nového světa - firmou Bon Vivant - pozváni na degustaci uruguayské rodinné firmy, se kterou jednají o spolupráci. Byl to super zážitek, protože jsme ještě na jednání importéra nebyli, ale bylo úžasné poznat paní Martu Gimenez Mendez "naživo". Byla to energická paní, která své nedostatky v anglickém jazyce doháněla svými úsměvy a energií. Tu jsem si získala tím, že jsem jí pochválila barvu laku na nehty, protože se přesně shodoval s jejich vínem odrůdy Tannat :o) Napadlo mě to v okamžiku, kdy jsme tu neskutečnou barvu pozorovali a popisovali. Byla červenočerná, absolutně neprůsvitná a jak tu skleničku držela... :o)
Tannat je uruguayská národní odrůda, která se vyznačuje malými výnosy, vysokou barvou a zejména vysokým obsahem taninů - jak sám název napovídá. Kuličky hroznů jsou velmi malé, mají silnou stopku a uvnitř je hodně semnek. Vylisuje se z nich tedy málo šťávy, ale za to je plná antioxidantů, které nám prospívají. Čím reduktivnější sklizeň, tím lepší víno, i když opravdu v krku zadrhne. Exkluzivním vzorkem a zároveň novinkou v 1,2 kg těžké skleněné lahvi byl Tannat Private Reserve, kterého vyrobili pouze 2.400 lahví z jednoho hektaru na počest manžela paní Marty - in memoriam.
Všechna vína rodiny jsou uložena ve sklepích 7 m pod zemí. Lahvují, až je prodáno a než přijede trajekt z Evropy či USA.

Žádné komentáře: