pondělí 24. března 2008

Válka o uzávěry

Datum: 18.3.2008, 17 - 19 hod
Akce: Novinky z Nového Vinařství
Místo: Hotel Yasmin, Praha
Počet vzorků: 23
Nové Vinařství z Drnholce přijelo do Prahy představit čerstvě nalahvovaná vína ročníku 2007. Letos zvýšila produkci na 300.000 lahví a přidala i některé nové položky.
Nejdříve proběhla tisková konference, na které Marek Špalek přítomné evangelizoval o šroubovacích uzávěrech. První šroubovací uzávěr Nové Vinařství použilo dne 26.10.2005. Protože mezi restauratéry nebyly přijímány s otevřenou náručí, všechna vína NV dodávalo jak s korky, tak i se šroubovacími uzávěry. Nyní se však rozhodli, že u vybraných vín už nikdy korky alternovat nebudou. Je to zejména u aromatických vín, která jsou na TCA pachutě (z korku) nejnáchylnější.
Nové Vinařství, které svůj inovativní přístup v ničem nezapře, a to je velmi dobře, na téma šroubovacích uzávěrů vymyslelo i kampaň: "Bez pomůcek je to vždycky lepší", ke které jim vysvětlující manuál otevírání lahve se šroubovacím uzávěrem nakreslil malíř Jiří Votruba.
Správný sommeliérský postup otevírání šroubovacího uzávěru je takový, že se točí celou lahví, nikoliv jen uzávěrem jako je tomu u limošky. V nejdržších restauracích má pak zkušený sommeliér v kapse ještě pořádný korek pro hosty, kteří mu nevěří, že šroubovací uzávěr je lepší :o)
Zajímavostí bezesporu je, že jejich nízkoalkoholická novinka Léger z Ryzlinku rýnského 2006 je už zpoloviny vyprodána. A to ještě nezačalo léto! Je to tzv. "částečně zkvašený vinný mošt", který je ideálním do střiku s dobře vychlazenou perlivou vodou typu Perrier. Prý je mimo jiné vhodný pro řidiče, děti i kojící matky :o) Moooc dobrý. Jiný střik už nepiju!
Prezentace Nového Vinařství dále pokračovala slavnostním večerem s ochutnávkou celého portfolia. Úvod patřil předávání medailí za chrabrost těm sommeliérům, kteří se nebojí bojovot proti falešným předsudkům a ve svých restauracích prodávají vína z Nového Vinařství se šroubovacími uzávěry. Bylo jich celkem 13, namátkou si vybavuji restauraci Lví dvůr v Praze, která byla vůbec první restaurací, která se šroubů nebála. Dále je to restaurace hotelu Hilton, Yasmin a hotelu Drnholec.
Marek Špalek, ředitel NV, předpovídá, že do 10ti let, bude 20% lahvované produkce vín uzavíráno šroubovacími uzávěry, jejichž hlavními propagátory jsou vinaři z Nového Zélandu.
Šroubovací uzávěr je nejen kvalitativně, ale i kvantitativně výhodnější než korek. Je 39x těsnější, nehrozí u něj riziko poškození vína pachutí TCA látek z korku, ve víně je zachováno aroma a svěžest a navíc je šroubovací uzávěr za dostupnější cenu. Ve velkém množství se lze dostat na 2,50 Kč za kus a navíc se ušetří na záklopkách.
Takže hodně štěstí při plavbě proti proudu! Víno-klub Vám fandí! Nechceme se už zklamávat víny chycenými korkem.

Žádné komentáře: