pondělí 24. března 2008

Velikonoční pití z Dunajovic

Datum: 19.3.2008
Akce: Velikonoční ochutnávka Mikrosvínu
Místo: Národní banka vín, Praha
Počet vzorků: 13

Ochutnali jsme Veltlínské zelené 2006 a 2005 v pozdním sběru (TL), Sauvignon 2006 pozdní sběr (FL), Rulandské bílé 2006 pozdní sběr (TL), Chardonnay 2006 pozdní sběr (TL), Kerner 2006 výběr z hroznů (TL), Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr (FL a TL) a Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr (TL), Rulandské modré 2005 výběr z hroznů (TL), Ryzlink vlašský 2004 výběr z bobulí (TL), Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů (PL) a Ryzlink vlašský 2001 ledové (PL).


Zkratky řad:

FL - Flower line
TL - Traditional line
PL - Premium line

Veškerá vína z Mikrosvínu naleznete zde.

Veltlíny
byly hodně minerální. Nejvíc ze všeho nám chutnal Sauvignon 2006 pozdní sběr z Flower line. Pochází ze znojemské podoblasti a podílel se na něm technolog z Nového Zélandu. Ve vůni má ananas a černý rybíz. V chuti je ovocný s broskvovými tóny. A prý čím míň vyzraje a čím víc má zelených teček na pecičce, tím víc je kopřivový.

Zajímavé bylo porovnání dvou Ryzlinků vlašských 2006 v pozdním sběru, jeden z Flower line a druhý z Traditional line. Oba z Březí z tratě Ořechová hora. První se sbíral o 14 dní dříve a je to ovocně minerální víno. Ve vůni jsme objevili žlutá jablíčka a v chuti vzadu mléčně kokosové tóny. Toto víno je svěží a veselé. Na druhou stranu, RV z Traditional line má tóny pomerančové kúry s lehkou mineralitou, ve vůmi je připálená sůl. V chuti je vyšší zbytek cukru. Po cca 2 měsíčním zrání se v lahvi vyvine kořenitost, která vjem zbytkového cukru potlačí.

Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr Traditional line - Březí, Ořechová hora - sbírá jednu cenu za druhou. Je to tzv. Mikrosstüch. Naposled např. postoupil do Salonu vín ČR jako jedno ze 100 nejlepších domácích vín. Viz výběr Lvi Salonu vín.

Další poznámku jsem si udělala u Ryzlinku vlašského 2001 ledového. Má 160 g zbytkového cukru na litr. Ale protože má také 12 g kyselinky na litr, tak v ústech působí, jakoby mělo pouze 40 g zb.cukru na litr. Je vyzrálý má jantarovou barvu a vysokou viskozitu. V chuti je mineralita a kandované ovoce. Naleznete zde také ořechovinu a zemitost. (Tato trať sousedí s Ořechovou horou). Projevují se tam také lehké botritické tóny.

Žádné komentáře: