neděle 2. března 2008

Čekání ve sklepě vinařství Ilias

Podle jména byste si jistě netipli, že Vinařství Ilias je z České republiky, působí v oblasti Morava a podoblasti mikulovské. Vinohrady a sklep má v mojí rodné vesničce - Pavlov. Včera - v sobotu 1.3. - jsme se tam vydali na koštůfku ročníků 2006 a 2007. Provázel nás sám majitel, sympatický Jirka Ilias.

Byli jsme rádi, že jsme se po náročné "procházce" ve vichřici mohli schovat do útulného "sklípku za školkou". Nachystána byla nejen vínečka, ale i milé pohoštění. Z designového a chuťového hlediska mě nejvíce zaujala vaječná pomazánka. Pohleďte sami. Navíc krásně klouzala do krku. Po grilovaných stehýnkách to byly super jednohubky. Kdo má pak držet dietu...

Uvítacím vzorkem byl typický pavlovský Ryzlink vlašský 2006. Tím se nám radost ze setkání ještě podtrhla. Já bych u něj i zůstala, ale měli jsme naplánovány ještě další perličky. Rulandu šedou a úžasnou máslovou Rulandu bílou 2007. Pak následovalo minerální Chardonnay výběr z hroznů s tropickými tóny. Tramínek ročníku 2006 jsme bohužel neochutnali, protože se nám rozbilo hrdlo lahve, ale nahradili jsme jej mladým Tramínem, který bude po vyzrání jistě velkou konkurencí toho původního z Tramínu.
Z červených jsme ochutnali Modrý Portugal, Pinot noir a dva typy Merlotu. Jeden z lahve a druhý ze sudu. Ten byl ale úžasný. Váže se k němu tragikomická historka pana Jirky. Při lahvování na tento sud prostě zapomněl. Když se po roce připravoval na vinobraní, přišlo mu divné, že s tím sudem nemůže pohnout. Následně zjistil, že je plný. Vínu to rozhodně prospělo a bylo krásné to mít možnost takto jednoznačně porovnat - ochutnáním vzorku z lahve a ze sudu.

Potěšujícím faktem také je, že jsou vína z Vinařství Ilias vyráběna dle Bio zásad, ačkoli zatím nevlastní certifikaci. Ani na vinici, ani ve sklepě se nevyskytuje umělá chemie. Vývoj vín je ale dramatičtější. Přirozené procesy, které provázejí zrání, jsou nevábné - víno prý smrdí jak "bolavá noha" a vyjímečně a exkluzivně voní i jako "pivo" a všechno déle trvá, ale to krásné čekání na výsledek se rozhodně vyplatí.
Pan Jirka svoji činnost ve sklepě v podstatě popisuje slovy "já čekám", co z toho vína vznikne. Surovina je skvělá, polohy super, proces je osvědčený a poctivý, a pak je to již na přírodě :-)

Krásné je tohle čekání, kór když je u toho co pít ze zásob minulého roku :-)

1 komentář:

Macerovaný Tramín řekl(a)...

Hm, už vím, kam budu situovat příští výlet na kole do Pavlova .)
S tím závěrem souhlasím, mám podobné zkušenosti s vínem, kterému je ve výchově dán prostor a vinař se chová jako naslouchající přítel, než macecha.