středa 20. února 2008

Tramín z Traminu

Je už dost pozdě a my (celá moje rodina) jsme se právě vrátili z prohlídky sklepů a provozu firmy Hofstatter z městečka Tramin. Vy, co jste pozornými čtenáři novinek Víno-klubu víte, že pan Hofstatter je můj nejoblíbenější jihotirolský sedlák/ vinař. Objevila jsem ho náhodou asi před 4 nebo 5 lety, protože jsme byli zvědaví, zda umí v městě Tramín, které jsme našli na mapě, pěstovat tak dobrý Tramín, jako my na Moravě. Tehdy jsme na něj natrefili náhodou v průběhu naší zimní dovolené a něco málo nakoupili jako dárky dědovi za hlídání pejska.
Znovu jsem se s Tramínem z Tramínu setkala, když mi ho na první schůzce v prosinci 2006 nalil pan Neubauer, mj. importér roku dle Víno Revue. To je náhodička, co? :o) Hofstatterům již roste 5. generace vinařů a s Franzem, který je ze třetí generace, jsem se seznámila na ochutnávce firmy Neubauer v Kaiserštějnském paláci - 30.1.2008, a hned si s ním dohodla prohlídku.
Po dnešní tůře můžu říct, že fakt dělají pokroky. Vybudovali novou 5-ti patrovou budovu (3 patra do země), novou recepci, bistro a degustační místnost se skleněným stropem, kterým se můžete dívat na věž kostela. Mají také nové prostory na barikové sudy, protože většinu svých červených vín v nich nechávají 12 a více měsíců ležet. Mají také dřevěné sudy z Rakouska, které jsou dvouplášťové, a lze zde tedy ovlivňovat okolní teplota - pomocí teplé a studené vody.
Zajímavosti o Tramínu letem světem:
  •  1 kg hroznů odrůdy Gewurztraminer stojí 3 EUR. Je to hlavně proto, že se jí nejlépe daří na strmých výše položených svazích, kam nevjede žádná technika.
  • 1 m čtvereční vinohradu v okolí Traminu stojí 100 EUR. Ale už tam skoro nelze nic sehnat.
  • Proslavili se odrůdou Gewurztraminer, ale v této oblasti produkují nejvíce Pinot blanc - Rulandského bílého.
  • Uprostřed vesnice je plastika kompasu, která ukazuje, kam se až pěstování odrůdy Tramín dostalo. Z České republiky je zde zmíněn Mikulov.
  • Darem jsme Franzovi předali náš Tramín červený 2005 výběr z cibéb, aby ochutnal, jak se této odrůdě daří u nás.
Zajímavosti o Hofstatterovi:
  • Vinařství J.Hofstatter ročně vyrobí cca 1.000.000 lahví. Má dvě řady - základní a TOP a ještě několik nezařazených lahůdek - jako např. sekt.
  • Tramínu produkují 50.000 lahví a nestačí pokrýt celosvětovou poptávku. Teď jsou až do června vyprodaní. Až nalahvují ročník 2007, ihned jej prodají a budou zase rok vyprodaní. Já jsem dostala jednu speciální 1,5 l láhev Tramínu darem :o) Otevřu si ji na narozeniny. Úžasně voní po květu růže a medu, takže to budu mít místo pugétu...
  • Franz, který je z 3.generace Hofstatterů, se narodil ve vinici, kde roste nejlěpší Tramín - Kolbenhof :o) Začal studovat ekonomii, projezdil celý svět, ale vinaření neunikl. Stal se enologem a působí jako exportní manažer vinařství J.Hofstatter.
Zajímavosti o jiných odrůdách, než je Tramín:

  •  V této oblasti neumějí pěstovat Veltlín, protože je Bolzano a okolí jednou z nejteplejších oblastí Itálie. Pěstují zde tuny jablek, olivy a rostou zde i palmy.
  •  Nepěstují také Cabernet Franc, ale ohromně se jim daří s Cabernet Sauvignonem a Pinot noir (vždyť jejich Riserva byla zařazena mezi nejlepší vína soutěže Víno Revue Prague Trophy)
A jiné zajímavosti:

  • Listopad - únor je zde jedním z turisticky nejslabším obdobím. Lyžaři v údolí obvykle nepřespávají.
  • 2. listopadový víkend se v Meranu každoročně pořádá obrovská degustace nejslavnějších vín světa, vstupenka na neomezenou konzumaci stojí 100 EUR.
  • Kousek od městečka Tramin je jedno z nejteplejších jezer široko daleko, nepamatuji si jméno, ale má prý 26 st.
  • Asi 5 km od Tramínu v městečku Montagna je pizzerie Schloss Enn, kde působí Pizza Champion světa a je to na kvalitě fakt znát :o)

Ochutnávka:

Lekla jsem se, když Franc vytáhl červené víno z trezoru - ročník 1989. Naštěstí jsme ochutnávku zahájili Rulandou bílou ze základní řady. Poté následovalo úžasně svěží a vyprodané cuvée pro mladé lidi a letní měsíce, vyrobené z Muller Thurgau, Rulandy bílé a Sauvignonu. Jmenuje se deVite a znaméná to réva i život, ale je to cool složenina. Poté Franz rozlil vyprodaný Tramín 2006 a museli jsme čekat asi 10 min, než nám dal povel k ochutnání. Dívali jsme se mezitím ze všech balkónů na vinice v okolí, které jsou ve vlastnictví firmy. Poté Franz ještě nalil Rulandské modré 1989 a to jsme také nechali stát. Poté jsme mohli přivonět a ochutnat ten úžasný a světoznámý Tramín. Růže na medu ve skle. Znovu jsem se zamilovala :o)

Následoval vzorek červeného Lagreinu, 2002 a pak 2006 na porovnání, a Yngramu - cuvée Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot a Syrah na bariku. Pak jsme se vrátili k Pinot noir 1989. Každý jsme si našli svého favorita. Pinot noir 89 se krásně rozležel a lze říci, že je to velmi elegantní víno. Lagrein 2002 je opravdu plné a tříselnaté červené a u 2006 je znát, že se lahvovalo velmi brzy, kvůli vysychajícím zásobám, proto se také musí po otevření nechat nadechnout. Mně chutnalo nejvíc to nejmaldší, protože jsem asi ještě nedozrála na plná sytá červená :o) Minutu od minuty se nám více a více rozvoněl Tramín 2006, moje láska. Franz nám také prozradil, že na výrobu Hofstatter sektu šampaňskou metodou používají hrozny Chardonnay a Pinot noir. Dělají ho v brut verzi, celkově asi 5000 lahví, tak jsme si karton koupili. Zase byla výmluva - narozeniny :o)

Městečko Tramín své návštěvníky vítá, obvykle za denního světla, a loučí se s nimi, obvykle za svitu měsíce, obrovskou plastikou hroznu odrůdy Tramín neboli Gewurztraminer. Doufám, že jste si moje putování po Tramínu užili, v pátek nebo sobotu se přihlásím po degustaci v Bolzanu :o)

Žádné komentáře: