pátek 15. února 2008

Reportaz z banketu - Bordeaux Grand Cru Classe




Hlasim se ze sloupoveho salu Rudolfina, kde byl prave zahajen banket Audience Grand Cru Classe. Vecer zahajila v cestine a okouzlujici francouzstine Lenka Filipova. Svuj proslov prednesl i ministr zemedelstvi - Gandalovic, ktery byl rad, ze je po volbe prezidenta a ze nemusel akci odrict :o)
Je tu asi 400 osob u kulatych stolu s 8 hosty a jednim hostitelem z vinarstvi v Bordeaux. Nase hostitelka je sympaticka Natalie z Chateau Lascombes. Muzete se podivat na www.chateau-lascombes.com.
P.S. Pisu to z mobilu, proto nemam diakritiku. Vsimnete si na obrazku tech obrovskych karaf - hand-made Schott-Zwiesel.

Chateau Lascombes je jedno z prednich vinarstvi Bordeaux, pusobi v Margaux. Obdelava 84 ha vinic. Od roku 2001 ji vlastni novy majitel, ktery do firmy velmi zainvestoval. Zanalyzovali pudni slozeni svych vinohradu, zavedli vyspele technologie ve vyrobe - jako je studena macerace s pomoci sucheho ledu a nechavaji vino na kvasnicich. Rocne vyrobi 400.000 lahvi. Delaji dva typy vin 1. Chateau Lascombes Grand Cru Classe a Chevalier de Lascombes, podle rytire - zakladatele (1625).

Bordeaux pochazejici ze Chateau Lascombes je vyrobeno z 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot a 5% Petit Verdot. Podle Natalie, je jejich vino vice zenske :o) Jemnejsi, sametovejsi, lehci a kvetinovejsi nez je u jinych Bordeaux zvykem.

Podivejte se, jak nam chutnal prvni vzorek: Chateau Carbonnieux blanc 2005 - Grand Cru Classe Pessac Leognan, podavane ke kanadskemu humru. Chutnal Radkovi i Editce i ostatnim nasim milym spolusedicim. Timto je srdecne zdravim, az si to budou cist. Slibili, ze budou :o)

Dale jsme pili:

2. Chateau Lascombes 2003, magnum, Grand Cru Classe Margaux k pecene krepelce, ten zensky styl mi fakt vyhovoval nejvic

3. Chateau Leoville Poyferre 1999, magnum, Grand Cru Classe St. Julien k teleci svickove

4. Chateau Gazin 1995, magnum, Pomerol k fr.ovcimu syru s visnovym dzemem

5. a nejlepsi nakonec Chateau Guiraud 2003, 1er Cru Classe Sauternes, imperial, k uzasnemu taliri cokoladovych variaci sefkuchare Zatisi group. Nelze nezminit uzasny cokoladovy creme brulle. Nic jineho se uz do me pak neveslo, ale ten jsme si fakt uzili :o) Na fotce je videt, jak nam Sauternes rozlevali do karaf z obrovske 6ti litrove lahve.

Celkove to byla velmi prijemna a poucna akce, v prijemnem prostredi a hlavne s prijemnymi lidmi.

Ve stredu me ceka degustace u meho nejoblibenejsiho italskeho sedlaka z Traminu, oblast Alto Adige. Uz ted se tesim :o) Zdraví, Veronika z Víno-klubu

1 komentář:

Karel řekl(a)...

Ahoj Veroniko,
podle soustředěného výrazu Radka, při degustaci Bordeaux, lze očekávat nové přírůstky do našich vinoték.
Zdraví Karel

PS: Stránky Vínovin sleduji a líbí se mi. Přivez od svého aplského vinaře dobrý Tramín.