úterý 5. února 2008

Korky nebo šroubky, vylít nebo vypít?


Představte si, že jste pozváni na večeři. Stojíte před ledničkou a vybíráte, co sebou vzít za láhev. To mi vždycky trvá, protože mám velký výběr :o) Přemýšlím o chutích hostitelů a představuji si pokrmy, ke kterým víno vybírám. Tak jsem to dělala i tuto neděli. Rozhodla jsem se však vzít dvě lahve, protože vždycky jednu vypijeme - na čemž se podílím - a pak po mně nezbyde žádná památka.

Skleněné uzávěry nejsou jen inovativní vychytávkou, ale můžete si s nimi zahrát třeba i šachy... na obrázku Hortovy zeleno-růžové skleněnky.

Vzala jsem sebou jihoafrický Sauvignon a drnholecké cuvée. Sauvignon s pravým dlouhým a jistě drahým korkem a Cuvée Dirn´holtz se šroubovacím uzávěrem. Ten Sauvignon jsem dostala od sympatického dovozce náhradou za minulý, jehož chuť pokazil právě korek. To se stává. Samozřejmě mě napadlo, že trošku riskuju, ale řekla jsem se, že pravděpodobnost, že bude toto exkluzivní víno jiného ročníku chycené korkem se rovná pravděpodobnosti výhry ve Sportce.
U známých jsme nejdřív hledali vývrtku, pak někoho, kdo to umí otevřít. Skončilo to u mě. Zašroubovat to šlo, vytáhnout nikoliv. Hrubá chlapská síla však nad korkem zvítězila a já začala sinat hrůzou. Korek byl pokřivený. To znamená, že jej špuntovačka špatně a na sílu zarazila a víno pak oxidovalo. Opravdu nebylo dobré. Vylili jsme ho. To jsme ale rozhodli až u stolu. Bylo nám ho líto. Jdu vsadit Sportku...

Potom jsme šli hledat to druhé víno - cuvée se šroubovacím uzávěrem. Pak hostitelka hledala vývrtku. Překvapila jsem ji, že se do lahve dokážu dostat jen tak s holýma rukama. Přece jenom pokrm stydnul a my měli žízeň.

Když jsem slavnostně otočila šroubovacím uzávěrem, zjistili jsme že je to australský Sauvignon. Zaměněný v ledničce. Bylo to něco supermarketové kvality, co nestojí za řeč. Vylili jsme i tuto lahev.

Konečně jsem v ruce držela vymodlené bílé víno se šroubovacím uzávěrem nad skoro studenými masovými nudličkami. Vše dopadlo dobře, víno bylo super.

Potom jsme šli hledat to druhé víno - cuvée se šroubovacím uzávěrem. Pak hostitelka hledala vývrtku. Překvapila jsem ji, že se do lahve dokážu dostat jen tak s holýma rukama. Přece jenom pokrm stydnul a my měli žízeň.

Když jsem slavnostně otočila šroubovacím uzávěrem, zjistili jsme že je to australský Sauvignon. Zaměněný v ledničce. Bylo to něco supermarketové kvality, co nestojí za řeč. Vylili jsme i tuto lahev.

Konečně jsem v ruce držela vymodlené bílé víno se šroubovacím uzávěrem nad skoro studenými masovými nudličkami. Vše dopadlo dobře, víno bylo super.

Místo toho, abych jim jednu lahev nechala darem navíc, dvě jsem jim vylila do dřezu. A je to proto, že nás zklamal korek. Pravý přírodní kvalitní korek. Na základě toho jsem mohla mít přednášku o 39x vyšší těsnosti šroubovacích uzávěrů, zachování aromat a vhodnosti dlouhodobého skladování. Versus pozitivní vnímání a estetičnost přírodního korku. Australané a Novozélaňdané už na to došli, uvidíme, co se stane v konzervativní Evropě.


U nás je průkopníkem těchto inovací Nové Vinařství, díky kterému jsme si nezkazili moc  příjemný večer. Nové Vinařství na trh uvedlo i skleněné uzávěry. Technologie je dražší, riskují nepochopení spotřebitelů, ale zaručí kvalitu vína uvnitř. Ovšemže pokud je víno uvnitř špatné, uzávěr ho nezachrání, ale korek může úplně pokazit vinařovo dílo.
Takže nebojte se umělých korků, šroubovacích nebo skleněných uzávěrů! Vinaři pro Vás hledají to nejlepší, aby Vám doma víno chutnalo tak jako ve sklepě.
Pokud máte nějaké dotazy nebo zkušenosti s uzávěry vinných lahví, napište mi...

Žádné komentáře: